Услід за татом: Мексика видала США сина наркобарона Ель Чапо

Услід за татом: Мексика видала США сина наркобарона Ель Чапо

Нащадка ексглави мексиканського наркокартелю "Сіналоа" Хоакіна Гусмана, більш відомого як Ель Чапо, було екстрадовано до США. Про видачу Мексикою Овідіо Гусмана Лопеса на прізвисько "Миша" із посиланням на Мін'юст країни пише AP.

У Сполучених Штатах його обвинувачують у незаконному обігу наркотиків (включаючи кокаїн, метамфетамін та фентаніл), відмиванні грошей та інших злочинах, заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд. Він наголосив, що екстрадиція Овідіо стала останнім кроком в американських спробах атакувати "кожний аспект" операцій із незаконного обігу наркотиків, які проводить картель "Сіналоа".

Як відомо, одного зі спадкоємців імперії Ель Чапо у 2019 році ненадовго заарештовували у місті Куліакан. Втім його швидко випустили після кровопролиття, яке у відповідь в країні розпочав картель. Відомо, що тоді внаслідок вуличних боїв загинуло 30 людей, з яких 10 військових. Відповідний наказ про звільнення Овідіо підписав президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор.

Востаннє сина Ель Чапо заарештували у січні цього року. Екстрадиція до США відбулася після тривалих довгих юридичних розглядів.

Як відомо, Хоакін Арчівальдо Гусман Лоера, відомий як Ель Чапо ("Коротун") був взяти й під варту у січні 2016 року, через рік його видали Сполученим Штатам. У липні 2019 року наркобарона засудили до довічного ув'язнення без права на дострокове звільнення. Після арешту наркокартель очолив один з його чотирьох синів Овідіо Гусман Лопес.

Як писав "Ми-Україна" раніше, смертність від фентанілу – синтетичного опіоїдного наркотику – у Сполучених Штатах збільшилась утричі у часовий проміжок з 2016 по 2021 роки.

Головне