Уряд відклав створення Реєстру олігархів до закінчення дії воєнного стану

Уряд відклав створення Реєстру олігархів до закінчення дії воєнного стану

Кабмін відклав створення реєстру олігархів до закінчення війни, як і рекомендувала Венеційська комісія. Про це йдеться в урядовому розпорядженні від 19 вересня.

Його функціонування планується через три місяці з дня припинення/скасування воєнного стану.

Раніше реєстр мали створити через три місяці з дня опублікування висновку Венеційської комісії до закону про олігархів. Проте, комісія рекомендувала поставити імплементацію цього закону "на паузу" до закінчення війни.

Як відомо, ще торік у липні секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявляв, що реєстр готовий, проте ще триває збір необхідних даних. За його словами, на ту мить "під перевірку відповідності критеріям, визначеним законом, можуть підпадати близько 86 осіб", однак не уточнив, про кого саме йшлося.

Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" було введено в дію 7 травня 2022 року. Положення про Реєстр олігархів, порядок його формування і ведення було затверджено 29 червня минулого року.

Нагадаємо, цьогоріч у серпні Україна націоналізувала два заводи російського олігарха. Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту, підготовлений за матеріалами ДБР, та стягнув в дохід держави 100% корпоративних прав ТОВ “Аерок”, кінцевим власником яких є Група ЛСР російського олігарха Андрія Молчанова.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за матеріалами СБУ за 2022-2023 роки накладено арешт на активи російських олігархів майже на 190 мільярдів гривень, а також запроваджено санкції проти більше ніж чотири тисячі компаній.

Головне