Уряд Швеції обговорить надання Україні винищувачів Gripen, - ЗМІ

Уряд Швеції обговорить надання Україні винищувачів Gripen, - ЗМІ

Шведський уряд розглядає можливість передати бойові літаки Gripen українській стороні для протистояння у війні з росією. Про це у вівторок, 12 вересня, повідомило Шведське радіо SR з посиланням на власні джерела, пише Reuters.

Уряд країни з’ясовуватиме у Збройних сил, як цей крок може вплинути на обороноздатність Швеції та як швидко вони зможуть отримати винищувачі на заміну. Офіційний запит на це можуть подати вже у четвер.

ЗМІ пишуть, що Україна висловила сподівання отримати один дивізіон, який складається з 16-18 реактивних літаків шведського виробництва, які виробляє оборонний концерн Saab.

Нагадаємо, наприкінці серпня прем’єр-міністр Ульф Крістерссон заявив, що Швеція поки не планує передавати Україні винищувачі Gripen, про які просив президент України Володимир Зеленський під час візиту до країни.

"Це баланс між тим, що ми можемо їм дати, і тим, що ми повинні мати самі. Наразі ми є частиною так званої коаліції F-16, у межах якої ми співпрацюємо з 14 країнами, щоб забезпечити Україні льотний потенціал”, – зазначив він.

Прем'єр також нагадав, що Данія і Нідерланди спільно зобов’язалися надати Україні десятки винищувачів.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що українські пілоти розпочали тестування шведських літаків JAS 39 Gripen. Глава держави додав, що Київ веде перемовини, щоб ці літаки “з’явилися у нашому небі”. На що здатні шведські “грифони” і наскільки суттєво вони посилять ЗСУ — розбирався “Ми-Україна”.

Головне