Урсула фон дер Ляєн і Шарль Мішель можуть відвідати Китай у 2023 році, - посол

Урсула фон дер Ляєн і Шарль Мішель можуть відвідати Китай у 2023 році, - посол

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і глава Європейської Ради Шарль Мішель планують відвідати Китай. Візит може відбутися в першій половині 2023 року. Про це заявив посол Китаю в ЄС Фу Конг, передає інформаційна агенція Reuters.

За словами Фу Конга, підготовка до візиту лідерів Європейського Союзу вже триває. Незабаром очікується початок "дуже частих взаємних візитів на високому рівні" між ЄС і Китаєм.

Водночас китайський посол зазначив, що критика ЄС у бік Китаю через Україну була "дуже ірраціональна". Фу Конг додав, що Пекін не хотів би, щоб це вплинуло на розвиток зв’язків з європейським блоком.

Раніше дипломати ЄС критикували відмову Китаю візначати війну в Україну як вторгнення або закликати до виведення російських військ з української території. Після того, як Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало в п'ятницю документ, в якому викладено їхню позицію щодо війни, посол ЄС у Китаї Хорхе Толедо заявив журналістам у Пекіні, що деякі частини документа викликають занепокоєння.

У грудні Фу Конг заявив, що війна поставила Китай у дуже складне становище у його відносинах з ЄС. Це сталося після того, як Шарль Мішель під час візиту до Пекіна на початку грудня закликав президента Китаю Сі Цзіньпіна використати вплив країни на росію щодо її війни в Україні.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Китай опублікував так званий “мирний план” по Україні. У США заявили, що сміливо можна зупинятись на першому з 12 пунктів, де йдеться про повагу до суверенітету всіх націй. 

Головне