Уряд перетворив "Енергоатом" на акціонерне товариство

Уряд перетворив

Державне підприємство НАЕК "Енергоатом" було реорганізовано у формі акціонерного товариства, де повна власність на його акції належить державі.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

"Утворено, відповідно до ЗУ "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", - йдеться у дописі.

Також ухвалено статут акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", Положення про наглядову раду цього акціонерного товариства та Положення про принципи формування наглядової ради акціонерного товариства. Визначено, що акціонерне товариство є правонаступником усіх прав і обов'язків державного підприємства з дня його державної реєстрації.

Цей крок впроваджує план перетворення "НАЕК "Енергоатом" на акціонерне товариство, затверджений Кабінетом Міністрів у червні.

Закон про корпоратизацію ДП "НАЕК "Енергоатом" набрав чинності у березні 2023 року, і новий статус дозволяє компанії підвищити ефективність своєї діяльності, зокрема, через удосконалення корпоративного управління.

"Енергоатом" виступає оператором всіх чотирьох атомних електростанцій України, зокрема, Запорізької, Південноукраїнської, Рівненської та Хмельницької станцій, які налічують 15 енергоблоків з водо-водяними енергетичними реакторами. Загальна встановлена електрична потужність становить 13,8 ГВт. ЗАЕС з потужністю 6 ГВт перебуває під окупацією росії з 4 травня 2022 року.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, "Енергоатом" підписав угоду з Westinghouse на купівлю реакторної установки для Хмельницької АЕС.

Головне