Ураган "Берил" спустошує Кариби: рекордна сила та перші жертви

Ураган

Ураган "Берил" досяг максимальної 5-ї категорії, обрушившись на південно-східну частину Карибського моря. Національний центр спостереження за ураганами США попередив про потенційно катастрофічні наслідки, передбачаючи небезпечні для життя вітри та штормові нагони на Ямайці пізніше цього тижня, пише The Guardian.

Найбільше постраждав острів Карріаку в Гренаді, де швидкість вітру досягала 240 км/год. Прем'єр-міністр Гренади Дікон Мітчелл повідомив про одну жертву та значні руйнування, заявивши, що "за півгодини Карріаку було стерто з лиця землі".

"Берил" став найранішим ураганом 4-ї категорії в історії Атлантики, що пов'язують з рекордно теплою водою. Експерти вбачають у цьому наслідки глобальної кліматичної кризи, спричиненої переважно спалюванням викопного палива.

Ураган завдав серйозної шкоди інфраструктурі від острова Сент-Люсія до Гренади, зриваючи дахи, ламаючи дерева та лінії електропередач. Пізно ввечері в понеділок швидкість вітру "Берила" посилилася до 260 км/год.

Попередження про ураган діє для кількох островів, включаючи Барбадос, Гренаду, Сент-Люсію, Тобаго та Сент-Вінсент і Гренадіни. Тисячі людей шукали притулку в своїх домівках та укриттях.

Очікується, що до четверга "Берил" ослабне до шторму 1-ї категорії, рухаючись у напрямку Ямайки та півострова Юкатан у Мексиці. Однак влада закликає населення залишатися пильними та дотримуватися всіх заходів безпеки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 1 липня Рівненську область охопила сильна негода. Внаслідок стихії сталася трагедія - від удару блискавки загинув 63-річний чоловік.

Головне