Уперше в історії: Китай одночасно вивів у море всі свої авіаносці

Уперше в історії: Китай одночасно вивів у море всі свої авіаносці

Уперше в історії в море вийшли одразу всі авіаносці Народно-визвольної армії Китаю. 

Як повідомляє The Telegraph, йдеться про  колишній радянський "Ляонін", його сестринський корабель місцевого виробництва "Шаньдун" та новітній авіаносець китайського виробництва "Фуцзянь".

"Шаньдун" перебував у Південнокитайському морі на захід від Тайваню разом з судами супроводження. "Ляонін"- у Філіппінському морі на схід від Тайваню. "Фуцзянь" проводить випробування в Жовтому морі. Коли цей авіаносець приєднається до флоту, Китай (з трьома авіаносцями) стане другою у світі авіаносною державою, після США, де у флоті 11 таких кораблів.

The Telegraph зазначає, що такий крок Китаю дає змогу поглянути на те, як КНР може розгорнути свої судна під час, потенційно можливого нападу на Тайвань. Водночас видання пише, що авіаносці Китаю є помітно меншими ніж у США:

  • "Ляонін" і "Шаньдун" водотоннажністю близько 60 000 тонн;
  •  "Фуцзянь" - близько 70 000 тонн.

Поступається американській і їхня повітряна компонента. Лише "Фуцзянь" має катапульти - їх три - і може запускати винищувачі J-15 і (в перспективі) J-35 з максимальною вагою.

Як писав “Ми-Україна” раніше, Китай вперше відкрито провів запуск міжконтинентальної балістичної ракети. За даними Міноборони КНР, ракета з навчальною боєголовкою була запущена ракетними військами Народно-визвольної армії Китаю в середу о 8:44 за пекінським часом і "впала у прогнозовані морські райони".

Головне