Українські прокурори пройшли тренінг зі збирання доказів шкоди довкіллю від російського вторгнення

Українські прокурори пройшли тренінг зі збирання доказів шкоди довкіллю від російського вторгнення

Прокурори та слідчі Спеціалізованої екологічної прокуратури України пройшли тижневий тренінг, організований американським Мін'юстом, Агенцією з охорони довкілля та Atrocity Crimes Advisory Group.

Як повідомляється, мета навчань полягала у передачі учасникам потрібних навичок, знань та методів збору доказів шкоди довкіллю, які дадуть Україні змогу притягнути рф до відповідальності за скоєні злочини.

"Навчання являло собою поєднання лекцій в аудиторії та практичних польових занять, спрямованих на методи збору проб, розробку плану вибірки та використання обладнання для польового моніторингу", - йдеться у повідомленні Мін'юсту США.

Увесь тренінг відбувався за принципом "тренінг для тренерів", а відтак після проходження навчань учасники зможуть передавати отримані знання та досвід своїм колегам.

Для практичного відпрацювання українські екологічні прокурори та слідчі відправились з Кракову у Польщі, де відбувались навчання, на Миколаївщину. Там вони за допомогою американського обладнання для польового моніторингу відпрацьовували техніки збору зразків води і ґрунту з територій, що постраждали від підриву Каховської ГЕС.

Вказана програма є частиною ширшої співпраці між Мін'юстом США та української Генпрокуратурою, що була закріплена в меморандумі про взаєморозуміння, підписаному генеральними прокурорами Мерріком Гарлендом і Андрієм Костіним у вересні 2022 року. Відомства домовилися спільно працювати над судовим переслідуванням воєнних злочинів і пов’язаних із ними кримінальних, вчинених після або під час повномасштабної війни рф в Україні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, станом на квітень 2023 року шкода довкіллю України від війни складала близько двох трильйонів гривень. Найбільші збитки зафіксовані від викидів в повітря.

Головне