Україні вдалося повернути майже 400 дітей, яких депортували до росії

Україні вдалося повернути майже 400 дітей, яких депортували до росії

Від початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути майже 400 дітей, яких депортували до росії.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в інтерв'ю для "Радіо Свобода". За її словами, щоп'ятниці відбувається засідання координаційного штабу, де розглядають питання повернення дітей.

Верещук відреагувала на слова уповноваженої з прав дитини російської федерації Марії Львови-Бєлови, яка заявляла, що з 24 лютого 2022 року до рф було вивезено 700 тис. українських дітей.

"Не впевнена щодо 700 тис., але точно більше, ніж тією інформацією, якою диспонуємо. Майже 20 тис. знаємо, що вивезли", — зазначила Верещук.

Міністерка також пояснила, що Мінреінтеграції співпрацює з міжнародною спільнотою. Це потрібно для того, аби якнайшвидше повернути, зокрема дітей сиріт, за яких відповідальність несе держава. Якщо ж у дитини є батьки, вони можуть забрати її самостійно.

"Ми вимагаємо від росії передати, по-перше, списки дітей-сиріт. Якщо вони називають це врятуванням і називають це евакуацією, то ми вимагаємо повернути з такої евакуації дітей", — підсумувала Верещук.

Нагадаємо, російські окупанти вивезли дітей з Донецької області до військових таборів в росію. Там їм влаштовують вишколи.

“Ворог продовжує займатись мілітарним вихованням українських підлітків з метою подальшого їх вербування до лав своєї армії. Так, із 1 по 18 серпня у Пензі (рф) тривають військово-патріотичні збори за участі українських підлітків у таборі “Гвардієць”. Туди окупанти вивезли підлітків з тимчасово окупованих територій”, – йдеться в повідомленні Центру національного спротиву.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, на тимчасово окупованих територіях Луганської області російські загарбники погрожують жителям депортацією через відмову від російського паспорта.

Головне