Україні потрібно створити нові механізми для залучення інвестицій, - UkraineInvest

Україні потрібно створити нові механізми для залучення інвестицій, - UkraineInvest

15 червня 2023 року UkraineInvest провів інвестиційний онлайн-форум FIT for Ukraine: Інвестиційні Інновації. Мета заходу - представити огляд інвестиційного ринку в Україні; інвестиційних проєктів; успішних бізнес-кейсів, та попередні висновки аналітичного звіту на цю тему, який було ініційовано UkraineInvest за підтримки ПРООН та інших авторитетних міжнародних організацій.

Внаслідок повномасштабної військової агресії Україна зазнала значного економічного та промислового спаду. ВВП країни скоротився на майже 30%, а частка переробної промисловості впала з 11% у 2021 році до 7% у 2022 році. Хоча бізнес продемонстрував стійкість у своїй діяльності, він стикається з обмеженнями у доступі до фінансів та технологій. Війна в Україні є найбільшою сухопутною військовою операцією в Європі з часів Другої світової війни, що підкреслює нагальну потребу в інноваційних підходах до фінансування інвестицій.

Для пожвавлення економіки та промислового сектору в Україні необхідні негайні дії, зокрема у вигляді імпакт-інвестування із використанням змішаного фінансування, що поєднує державний, донорський та приватний капітал, а також механізми страхування воєнних і політичних ризиків. Ці заходи допоможуть стимулювати економічне зростання та залучити міжнародні компанії, які зацікавлені у виході на  ринок України.

Перший віце-прем'єр-міністр Міністр економіки України Юлія Свириденко наголосила на важливості та перевагах інвестицій в Україну.

“Українська економіка - вільна,  конкурентоспроможна та інвестиційно приваблива. Вона розвивається завдяки інноваціям та надійній співпраці з міжнародними партнерами. Ринок відновлення України оцінюється в 500-900 мільярдів доларів США. Ми усвідомлюємо, що не зможемо відбудувати Україну без підтримки світової спільноти, тож активно шукаємо стратегічне партнерство, яке може стати каталізатором для надходження інвестицій. Для цього Уряд створює усі умови і запрошує  долучатися всіх, хто може допомогти відновлювати та розвивати Україну. Відновлення України буде найамбітнішим проєктом 21 сторіччя, що вимагає синергії зусиль і ресурсів наших західних партнерів. Завдяки стратегічному розташуванню України, кваліфікованій робочій силі та ресурсам, інвестори можуть закріпитися на внутрішньому та міжнародному ринках. Свобода для сприяння економічному розвитку та діджиталізації Україна захищає економічну конкуренцію, сприяє розвитку ділового ринку для бізнесу, а також впроваджує основні напрямки дерегуляції, які сприяють гнучкості, ефективності та інноваціям”, - запевнила Юлія Свириденко.

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов зазначив, що Україна після завершення активних бойових дій повернеться до інвестиційної привабливості.

“Україна зараз на порозі важливих подій. Уряд реалізує низку ініціатив для забезпечення економічного зростання, а також продовжує фінансувати різні інструменти та ініціативи для надання кредитів малому та середньому бізнесу. Україна є лідером у світі щодо взаємодії держави і бізнесу. Для конкуренції глобально є потреба у проєктах. Ми робимо все можливе, щоб ті, хто працюють в Україні збільшували свої інвестиції та розширювали бізнес”, - наголосив Олег Немчінов.

“Для відбудови зруйнованих ворогом промислових об’єктів у найближче десятиліття Україна потребуватиме принаймні 14 млрд дол., ще 4 млрд дол. піде на відновлення системи обслуговування бізнесу. Після війни Україна потребуватиме не лише величезних інвестицій та сучасних технологій, а й вчасних та ефективних рішень. Маємо напрацювати нові рішення й абсолютно нові механізми інвестування. Причому, ми не повинні чекати перемоги, треба підтримувати бізнес вже тут і зараз. Передовсім, маю на увазі підтримку малого й середнього підприємництва”, - повідомив виконавчий директор урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Сергій Цівкач.

Крім цього, Сергій Цівкач навів оцінки Світового банку, згідно з якими упродовж наступних 10 років Україні знадобиться щонайменше 14 млрд дол. лише для того, щоб відбудувати зруйновані ворогом промислові потужності. Ще майже 4 млрд дол. треба, аби відновити систему обслуговування бізнесу.

“Причому, йдеться лише про прямі втрати. А ми ж маємо ще й багатомільярдні непрямі збитки, яких країна вже зазнала внаслідок російської агресії. Надалі ці цифри, на жаль, зростатимуть”, - зазначив Сергій Цівкач.

Нагадаємо, у Верховній Раді в першому читанні ухвалено законопроєкт №8138 щодо додаткових стимулів для залучення в українську економіку міжнародних інвесторів. Згідно із документом, інвестори зможуть розпочинати підготовку до втілення проєктів за 12 місяців до офіційного подання заявки, що дозволить заощадити час на бюрократичні процедури й узгодження. Також із 20 мільйонів до 12 мільйонів євро зменшать порогову суму інвестицій, яка дає право на державну підтримку проєкту. Окрім того, буде лібералізовано вимоги щодо кількості нових робочих місць, які створюються у межах інвестпроєктів.

Спікери форуму:

  • Юлія Свириденко – Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України
  • Олег Немчінов – Міністр Кабінету Міністрів України
  • Яко Сільє  постійний представник ПРООН в Україні
  • Сергій Цівкач – виконавчий директор урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest
  • Максим Борода – керівник проєктів ПРООН в Україні
  • Наталія Яресько – Міністр Фінансів України (2014-2016), керуючий директор EY-Parthenon
  • Марія Хоканссон –доктор медичних наук та генеральний директор Swedfund
  • Костянтин Магалецький – співзасновник інвестиційного фонду Green Recovery Fund
  • Аміт Шах - інвестиційний директор, Bridges Fund Management
  • Павло Карташов  –  директор Українського фонду стартапів, USF

      Організатор:

UkraineInvest – урядовий офіс залучення та підтримки інвестицій. Входить до топ-5 найкращих IPA з 23 країн ЦСЄ, 2020-2022. З 2020 року команда UkraineInvest сприяла залученню та розблокуванню інвестицій на суму понад 1,5 млрд доларів США.

Довідково про організатора:

UkraineInvest функціонує з 2016 року. 3 2018 року - у статусі державної установи КМУ. Основні напрямки діяльності — залучення та підтримка інвестицій в Україні. 3 2020 року Ukrainelnvest сприяла залученню та розблокуванню інвестицій на суму понад 1.5 млрд доларів США. Надала понад 4000 консультацій інвесторам (юридичні, фінансові, аналітичні тощо). Вирішила понад 150 питань інвесторів, що працюють в Україні. Розробила понад 80 законодавчих пропозицій щодо покращення інвестиційного клімату в Україні. Після початку повномасштабної війни Установа супроводжує 17 інвестиційних проєктів на суму понад 2.3 млрд доларів США. UkraineInvest входить до ТОП-5 найкращих агентств із залучення інвестицій з 23 країн Центральної та Східної Європи у 2020-2022 роках відповідно до рейтингу Emerging Europe.

Головне