Україна просить США продовжити ленд-ліз на весь 2024 рік, - посол

Україна просить США продовжити ленд-ліз на весь 2024 рік, - посол

Україна просить Сполучені Штати Америки продовжити ленд-ліз на весь 2024 рік. Це важливе рішення для подальшої допомоги Україні.

Про це повідомила пані посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова в інтерв’ю "Суспільному".

"Президент Байден подав нові зміни до бюджету, додаткове фінансування для України. Ми дуже сподіваємось, що нам вдасться переконати Конгрес, і Конгрес нас підтримає і ухвалить їх, але якщо ні, то ми не можемо опинитись в ситуації, коли взагалі не буде ніякої можливості у Сполучених Штатів виділяти нам зброю", - пояснила вона.

За її словами, важливо, аби закон про ленд-ліз, який завершується наприкінці вересня, залишався, як четвертий інструмент можливої допомоги.

"Подано поправки до закону NDA, це так званий військовий бюджет, який вже розглянули у липні. Поправка в Палаті представників про подовження ленд-лізу на весь 2024 рік уже пройшла: в Сенаті вона подана, і ми чекаємо, коли буде так звана конференція між Палатою представників і Сенатом, на якій буде вирішено синхронізація двох законопроектів", - зазначила пані посол.

Маркарова також розповіла, чому важливо, щоб Конгрес США продовжив дію закону про ленд-ліз.

"Ми не купуємо самі зброю, яка виділяється США, але бюджетні правила тут чітко працюють, тому Пентагон для виділення нам зброї повинен мати на це повноваження. Якщо ці повноваження закінчаться, тоді наступний варіант сьогодні буде - підписувати договори оренди або лізингу, застосувати акт про ленд-ліз і отримувати те ж саме, що є в програмі PDA президентських виділень за цим актом. Саме тому він дуже важливий", - додала вона.

Пані посол пояснила, що у Конгресі на прохання України вносять поправку про подовження ленд-лізу. Однак американські законодавці розуміють і чітко висловлюють, що "пріоритет зараз - продовження цієї бюджетної допомоги".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, держсекретар США Блінкен оголосив, що Вашингтон виділяє Україні новий пакет допомоги на суму 200 млн доларів. Новий пакет включає снаряди для систем ППО, артилерії, обладнання для розмінування та протитанкові можливості.

Головне