Україна ніколи не мала наміру зашкодити польським аграріям: Жовква звернувся до Польщі

Україна ніколи не мала наміру зашкодити польським аграріям: Жовква звернувся до Польщі

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква звернувся до Польщі та закликав поляків не обмежувати після 15 вересня імпорт української агропродукції.

За його словами, протягом шести місяців Україна була відсутня на ринку Польщі, однак становище місцевих аграріїв у цей період не змінилося.

Також Жовква нагадав полякам про Угоду про асоціацію, яка передбачає повну та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Ми ніколи не мали наміру зашкодити польським аграріям. Більш того, за пів року, як Україна через заборони відсутня на польському ринку - їхнє становище не змінилося. Шукати причину треба не в українському імпорті, - зазначив заступник керівника ОПУ. - Ми очікуємо виважене та обґрунтоване рішення Єврокомісії не поновлювати обмеження на українську агропродукцію після 15 вересня. І вкотре закликаємо Польщу підтримати цей розумний крок".

Разом з тим представник ОПУ наголосив, що Україна відкрита для конструктивного діалогу.

"Але якщо право ЄС і принципи вільного ринку будуть порушені з боку Польщі, ми вміємо та будемо захищати власні інтереси стільки, скільки буде потрібно, усіма можливими юридичними інструментами, в тому числі в рамках СОТ", - наголосив Жовква.

Як повідомляли "Ми-Україна", польський уряд в односторонньому порядку готовий ухвалити рішення про блокаду українського збіжжя з 15 вересня.

Головне