Україна не в глухому куті: експерти ISW про український контрнаступ

Україна не в глухому куті: експерти ISW про український контрнаступ

Хоч Україна і знижує темпи просування контрнаступу, але це не вказує на те, що вона у глухому куті, чи доказ того, що Україна не може повернути великі території. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

Експерти зазначають, що українські сили проводили повільні та поступові кампанії блокування районів концентрації росіян на лівому березі Херсонської області та обмежені наземні атаки на правому березі в період з серпня по листопад 2022 року, перш ніж остаточно змусити росіян відійти з правобережжя минулоріч.

“Поточні темпи українського контрнаступу не вказують на тупикову ситуацію і свідчать про можливість України повернути значну частину своїх територій ” - зазначено у звіті ISW, опублікованому 4 червня. 

ISW також зазначає, що ситуація на півдні України відрізняється від інших регіонів, оскільки відсутні природні умови, такі як два мости через Дніпро, на які російські сили могли б покладатися.

"Ситуація на півдні України, звичайно, інша, тому що тут немає природних умов, коли росіяни могли розраховувати лише на два мости через Дніпро. Нинішній український контрнаступ менш драматичний і швидкий, ніж той, який звільнив більшу частину Харківської області, та загалом повільніший. Проте зрештою він успішний своїм темпом і початковим прогресом", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, 4 липня канцлер Німеччини Олаф Шольц, коментуючи контрнаступ ЗСУ, заявив, що  українські сили діють чітко та організовано.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, Сирський розповів, що на Бахмутському напрямку українські захисники продовжують рух уперед на флангах. Окупанти втрачають позиції на тому напрямку.

Також речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий  розповів, що українські військові за останній час просунулися на флангах Бахмутського напрямку. Триває бойова робота на флангах.

“Ми маємо просування на Бахмутському напрямку. Там іде бойова робота по флангах, йде тиск на ворога. Після детального аналізу та верифікації ми надамо детальні дані по території, яку вдалося звільнити”, – сказав він.

Головне