Україна "налаштована" до кінця року виконати завдання щодо переговорів по членству в ЄС, - Кулеба

Україна

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна "налаштована" до кінця 2023 року виконати завдання щодо переговорів по членству в ЄС.

Про це повідомила пресслужба зовнішньополітичного відомства з посиланням на заяву Кулеби під час онлайн-лекції щодо майбутнього Європи в Міжнародному університеті імені Менендеса Пелайо в Сантандер, Іспанія.

За словами міністра, з 2022 року ситуація докорінно змінилася. ЄС та західний світ знайшли нову силу. Україна набирає нової військової та політичної ваги у Центрально-Східній Європі та світі. Вплив росії падає після її поразок на полі бою в Україні. Також країни Центральної Азії поволі звільняються від тиску та шантажу Москви. Туреччина, Саудівська Аравія, Китай та інші країни набувають нової ваги на міжнародній арені.

“Усі ці тенденції визначать новий баланс сил. Наше головне завдання - забезпечити десятиліття миру та розвитку на Європейському континенті. Насправді ми вже у новій Європі. Європі, яка позбулася своєї втоми та робить активні кроки на захист своїх цінностей. Перемога України у війні та її вступ до Євросоюзу забезпечать успіх всього європейського проєкту”, - підкреслив Кулеба. 

Глава МЗС України також зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення ЄС надає Україні масштабну підтримку, зокрема військову. Це не благодійність, а найкраща інвестиція у довгострокову безпеку Європи, наголосив Кулеба.

“З лютого 2022 року ЄС загалом і окремі держави-члени продемонстрували вже багато разів, що вони мають такі амбіції. Зокрема тоді, коли надали Україні статус кандидата на членство в ЄС. Зараз українці одночасно воюють та втілюють внутрішні трансформації. Україна налаштована виконати всі завдання, визначені Єврокомісією, та відкрити переговори про вступ до ЄС вже цьогоріч”, - заявив міністр. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз передасть Україні та Молдові 135 млн євро, які призначалися Білорусі та росії, для зміцнення співробітництва з країнами.

Головне