Україна надала 17 500 сторінок доказів у справі "Україна проти росії" в Міжнародному суді ООН

Україна надала 17 500 сторінок доказів у справі

У Гаазі 6 червня Міжнародний суд ООН почав розгляд по суті справи "Україна проти росії". Вже відбулися публічні слухання у справі щодо порушення російською федерацією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. Це перша зі справ України проти росії в міжнародних судових інстанціях, яка дійшла до рівня розгляду по суті.

Більше про це в ефірі "Ми-Україна" розповів адвокат та правозахисник Юрій Білоус.

Він наголосив на тому, що Міжнародний суд ООН є найавторитетнішим судовим органом у світі та одним з п'яти найважливіших органів Організації Об'єднаних Націй. Рішення у справі України проти росії, якщо буде прийняте, буде важливим не лише в юридичній, а і в політичній та дипломатичній площинах. Воно стане також у пригоді в історичній перспективі протистояння нашої держави та агресора.

"Якщо суд прийме рішення про те, що росія дійсно порушила і конвенцію про запобігання усіх форм дискримінації (там справа стосується порушень прав кримсько-татарського народу, пав етнічних українців на території Криму, порушень щодо заборони української мови та Меджлісу), і конвенції щодо фінансування тероризму - це стане офіційним визнанням порушень рф як державою міжнародного права. Наслідком цього стане можливість надалі застосовувати більш потужні санкції, тримати і зміцнювати дипломатичний та політичний тиск, і найголовніше - це відкриє можливість для того, щоб з росії стягнути репарації", - розповів він.

Білоус додав, що українська сторона надала 17 500 сторінок доказів у справі "Україна проти росії" в Міжнародному суді ООН. Разом зі своїм Меморандумом - це 90 кг документів.

За його словами, що позиція України в суді є сильною та обґрунтованою.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Тамбовські області рф у вівторок, 20 червня, стався вибух на пороховому заводі.

Головне