Україна має докази використання рф касетних боєприпасів проти мирного населення, - Офіс генпрокурора

Україна має докази використання рф касетних боєприпасів проти мирного населення, - Офіс генпрокурора

Офіс генерального прокурора зібрав докази використання російськими військовими касетних боєприпасів проти мирного населення України. Про це інформує пресслужба ОГПУ.

"росія публічно заперечує використання касетних боєприпасів. Та Україна має численні докази того, що війська країни-агресора з перших днів повномасштабного вторгнення масово застосовують такі боєприпаси проти цивільного населення", - наголосили у відомства.

За даними Офісу генпрокурора, росіяни використовують всі типи касетних снарядів для ударів по обʼєктах цивільної інфраструктури, а саме житлових будинках, лікарнях, дитячих садках, залізничних вокзалах.

"Касетні боєприпаси неодноразово застосовувались для обстрілу житлових масивів Харкова - 25 загиблих, 93 постраждалих та Миколаєва - 12 загиблих, 32 постраждалих. Під обстріл потрапила дитяча обласна лікарня в Чернігові - 4 загиблих, 51 постраждалий. Вокзал в Краматорську - 53 загиблих і 135 поранених", - йдеться у повідомленні.

В ОГПУ наголосили, що використання касетних боєприпасів є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права, оскільки касетні боєприпаси мають невибіркову дію та значну руйнівну силу.

Також у відомстві додали, що з початку повномасштабного вторгнення розпочато 239 кримінальних проваджень за фактами застосування рф касетних боєприпасів. Внаслідок обстрілів загинула 201 цивільна особа, ще 553 отримали поранення.

Як повідомляли "Ми-Україна", російські окупанти від початку повномасштабного вторгнення вже вбили в Україні 499 дітей. Ще 1090 дітей зазнали поранень.

Головне