Україна готується відновити цивільні авіарейси,  - міністр транспорту Франції

Україна готується відновити цивільні авіарейси,  - міністр транспорту Франції

Україна почала активну підготовку до відновлення цивільних польотів. Про це повідомив міністр транспорту Франції Клеман Бон.

За його словами, французькі спеціалісти надають всю можливу підтримку Україні у цьому процесі. Зокрема, українські пілоти та авіадиспетчери тренуються у Франції на спеціальних симуляторах, щоб не втрачати навички.

"Це насправді дуже потрібна річ. Момент, коли над Україною відновлять польоти цивільної авіації, я сподіваюся, настане якомога швидше. А в разі, якщо у авіаторів немає практики, то за правилами безпеки вони не матимуть права відразу відновлювати роботу", - зазначив Бон.

Також він наголосив, що Франція допоможе Україні підготуватися до відкриття авіапростіру, часткового або ж повністю.

"Як я зрозумів, в Україні вже є певні міркування щодо цього відкриття, і в Києві наполегливо над цим працюють. Але, звичайно, головним питанням досі залишається безпека", - заявив французький міністр.

Нагадаємо, повітряний простір над Україною залишається закритим з 24 лютого 2022 року, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення. Також тоді і росія закрила свій повітряний простір, однак частково - у прикордонних з Україною областях.

Як повідомляли "Ми-Україна", Європейська організація з безпеки повітряної навігації спрогнозувала, що обмеження на польоти над Україною триватимуть до 2029 року. Однак це не означає, що авіасполучення буде призупинено до цього періоду. Україна планує відкрити свій повітряний простір відразу після завершення військових дій.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.