Українців закликали економити світло у "найкритичніші години": подробиці

Українців закликали економити світло у

Українців закликали економити світло у "найкритичніші години" - з 17:00 до 19:00. Також варто ощадливо споживати світло з 9:00 до 19:00.

Про це заявила пресслужба НЕК "Укренерго" на сторінці у Facebook. Як зазначається, протягом останнього тижня споживання електроенергії в Україні збільшилось приблизно на 11% та щодня продовжує рости. Для енергосистеми таке збільшення навантаження є відчутним та занадто стрімким.

"Для того, щоб задовольнити такий попит, необхідно, щоб в системі працювало додатково ще один атомний блок та два-три блоки теплоелектростанцій", - йдеться в заяві Укренерго.

Водночас теплові електростанції минулої зими були одними з основних цілей росіян, тож сильно постраждали під час повітряних атак. У теплий період року не всі з них була можливість поремонтувати та повністю повернути в роботу. Крім того, відремонтовані енергоблоки після атак наразі не здатні винести підвищене навантаження в зимовий період. Частину енергоблоків досі відновлюють, а частину - вимушено зупиняють на аварійний ремонт через зростання навантаження. 

При цьому такого резерву генерації, який був до повномасштабної війни, наразі немає, оскільки деякі енергетичні об'єкти перебувають на тимчасово окупованих територіях. Йдеться і про Запорізьку АЕС. Саме ця електростанція забезпечувала до 25% генерації.

Тож під час складної ситуації українців просять розумно споживати електроенергію. Наразі щодо навантаження на систему має свої піки. Переважно це ранок, коли населення збирається на роботу, і вечір, коли повертається додому. Надалі чим нижче буде опускатись температура повітря на вулиці, тим вище буде зростати споживання і навантаження на систему.

Укренерго закликає не вмикати одночасно потужні електроприлади, зменшити час роботи обігрівачів та бойлерів, вимикати світло в порожніх приміщеннях та кімнатах та переносити прання на нічні години доби.

графіка.jpg (120 KB)

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, в опалювальний сезон 2023-2024 відключення електроенергії можливі, проте Україна значно краще підготувалась до настання холодів цього разу.

Головне