Українці нагадали данським парламентарям про важливість визнання Голодомор геноцидом

Українці нагадали данським парламентарям про важливість визнання Голодомор геноцидом

Напередодні 90-річчя Голодомору, яке в Україні вшановується 25 листопада, Український дім в Данії розпочав інформаційну кампанію для данських парламентаріїв та громадськості щодо цієї трагедії.

Ініціатива має на меті отримання визнання Голодомору даним парламентом як геноциду, і слухання з цього питання в парламенті Данії заплановані на грудень 2023 року.

Український дім в Данії вирішив створити та передати данським парламентарям символічні предмети та інформаційні листи, які містять підписи активістів та керівників українських організацій в Данії, включаючи Асоціацію українців в Данії та представників українських релігійних організацій. Кожен данський парламентар отримав композицію із п'яти колосків пшениці, що символізує злочин радянського режиму, який призвів до голоду та загибелі понад 4 мільйонів українців.

655e36a673c06.jpeg (314 KB)

"На жаль Данія не має традиції парламентського визнання геноцидів (вірменський геноцид залишається невизнаним у Данії), але сьогодні українська держава і спільнота піднімає серед данських політичних партій дискусію щодо необхідності визнання Голодомору геноцидом українського народу", – зауважила громадська активістка Жанна Шевченко.

Голова Українського дому в Данії, Наталія Попович, вважає, що данці повинні визнати цю історичну подію як геноцид та продовжувати підтримувати Україну в боротьбі за правду та справедливість. У межах кампанії, Попович провела лекції та спілкування з дітьми на конференції "Heritage Friday" та організувала читання книги "Скриня" для експертів з культури.

655e3697c1969.jpeg (374 KB)

Нагадаємо, що Данія досі не визнала голодомор 1932-1933 років як геноцид.  25 листопада заплановано спеціальний захід в Українському домі в Данії з участю високоповажних осіб та представників релігійних організацій, щоб вшанувати пам'ять про жертви Голодомору.

Як писав "Ми-Україна" раніше, росіяни вночі обстріляли житлові квартали Херсона, поранено чоловіка.

Головне