Україні вдалося повернути ще шістьох дітей, які перебували на ТОТ

Україні вдалося повернути ще шістьох дітей, які перебували на ТОТ

В Україну повернули ще шістьох дітей, які перебували на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"На Батьківщину вдалося повернути 6 українських діток з ТОТ. Родини з дітьми із Запорізької та Херсонської областей нині у безпеці, якої дуже не вистачало", - йдеться в повідомленні.

Відомо, що дітей змушували відвідувати російську школу та відзначати російські свята. Також вимагали, щоб українські діти отримували документи російського зразка.

Лубінець розповів, що до родин у помешкання вривалися озброєні росіяни, які здійснювали безпідставні обшуки.

"Відчуття безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей, стало поштовхом батьків для виїзду на територію України", - додав омбудсмен.

Одна з родин вже відвідала Центр захисту прав дитини, де команда представників ГО, БФ та держорганів поспілкувалися щодо надання необхідної допомоги.

"Іншою родиною займалися наші працівники із регіонального представництва Черкаської області. Вони долучили до допомоги ГО "Об’єднання багатодітних родин "Крила" та "Карітас-Спес Україна", - підсумував Лубінець.

Нагадаємо, що за тиждень до України повернули 23 дитини з тимчасово окупованих територій. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, за дорученням президента України Володимира Зеленського, ГУР МО та МЗС організували евакуацію 30 українців з Ливану через погіршення безпекової ситуації. Всі евакуйовані вже в безпеці в Польщі.

Головне