Україна зможе поступово інтегруватися у ЄС, - Урсула фон дер Ляєн

Україна зможе поступово інтегруватися у ЄС, - Урсула фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 20 березня представить пропозиції щодо зміни процедури прийому нових членів до ЄС, які спростять вступ України, Молдови та країн Західних Балкан до Європейського Союзу.

Про це повідомляє Politico з посиланням на проєкт пропозиції.

Згідно видання, замість поточного підходу "все або нічого", країни, що мають намір приєднатися до ЄС, зможуть скористатися певними перевагами членства, не чекаючи роками або десятиліттями на проведення всіх необхідних реформ.

Зокрема, Брюссель пропонує поетапно дозволити кандидатам країнам приєднатися до одного ринку. Крім того, більшість лідерів ЄС вже застерігли, що управління блоком з 30+ членами буде ще складніше, тому Брюссель пропонує відмовитися від вимоги єдності, яка уповільнює ухвалення рішень з питань зовнішньої та податкової політики, щоб уникнути майбутніх тупиків. Таким чином, документ пропонує введення голосування кваліфікованою більшістю "з відповідними та пропорційними гарантіями для забезпечення таких стратегічних національних інтересів".

Повідомляється, що 27 єврокомісарів мають схвалити документ на сьогоднішньому засіданні.

За даними Politico, деякі члени ЄС висловили роздратування через цей документ, оскільки не хотіли, щоб до червневих виборів до Європарламенту було приділено багато уваги питанню розширення.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Європейська комісія перерахувала Україні перший транш допомоги у рамках Українського фонду на загальну суму 50 млрд євро. Йдеться про суму у 4,5 млрд євро. 

Головне