Україна запросила Туреччину взяти участь у Глобальному саміті миру

Україна запросила Туреччину взяти участь у Глобальному саміті миру

Туреччину запрошено до участі у Першому саміті миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Присутність Анкари на заході може стати важливим кроком на шляху до досягнення сталого миру та відновлення міжнародного порядку, зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Він додав, що Туреччина може посприяти включенню в цей процес таких держав, як Китай та Бразилія.

Голова ОП наголосив, що Туреччина завжди виступала за мир та дотримання норм міжнародного права. Вона була однією з перших країн, які підтримали мирні ініціативи України та активно сприяли їх реалізації. Українська сторона висловила вдячність президенту Реджепу Тайїпу Ердогану та його команді за дружні та продуктивні відносини між двома країнами.

"Учасники саміту разом розроблятимуть план дій щодо досягнення миру. У ході Другого саміту цей план міг би бути представлений росії на основі виробленої пропозиції та загальної позиції більшості країн. Тут необхідно наголосити, що будь-яка зустріч з Москвою без конкретного плану, заснованого на міжнародному праві, стане для Москви новою можливістю проявити свої божевільні забаганки. Україна ніколи цього не сприйме", - зауважив керівник ОП.

Серед ключових цілей та пріоритетів прийдешнього Глобального саміту миру - питання продовольчої безпеки, консенсус з питань енергетичної безпеки, особливо ядерної, забезпечення вільного судноплавства у Чорному морі, обмін полоненими за формулою "кожен за всіх", а також повернення десятків тисяч українських дітей, які були незаконно вивезені рф на свою територію.

Нагадаємо, Україна та Швейцарська Конфедерація, як організатори заходу, розіслали запрошення понад 160 країнам світу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський заявив, що Саміт миру, який вже 15 та 16 червня пройде у Швейцарії, дозволить наблизити справедливий мир для України


 
 

 

Головне