Україна закликає Індію стати активним модератором мирних переговорів

Україна закликає Індію стати активним модератором мирних переговорів

Україна пропонує Індії виступити в ролі модератора та використати свої зв'язки з москвою для стимулювання участі росії в мирних переговорах. Радник президента України Олександр Поліщук, оголосив про цю ініціативу, підкресливши, що Київ запропонував провести мирний саміт до листопада 2024 року для припинення конфлікту.

Про це повідомляє Вloomberg з посиланням на посла України в Індії Олександра Поліщука.

Якщо Індія прагне отримати постійне місце в Раді Безпеки ООН, щоб служити власним інтересам, вона встановлює планку занадто низько”, — заявив Поліщук.

Наразі Індія, яка є важливим партнером росії в питаннях військової зброї та постачання дешевої нафти, не зробила суттєвих кроків у засудженні вторгнення росії в Україну. Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, який відвідав Київ у серпні, висловився за дипломатичні зусилля та діалог у врегулюванні конфліктів. Після візиту він підкреслив важливість переговорів як способу досягнення миру.

Однак Нью-Делі поки що не повідомив про можливість проведення мирного саміту. Спостерігаючи за ситуацією, але конкретних планів або пропозицій щодо саміту наразі немає.

Міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар підтвердив ці настрої, зазначивши, що для їх країни важливий реальний стан конфлікту, а не формальні кроки. 

Активна роль у мирних переговорах стає актуальною на фоні російських атак на об'єкти розподілу електроенергії в Україні та бойових дій в Курській області росії. Очікується, що радник з національної безпеки Індії Аджит Довал, який цього тижня перебуває в москві, зустрінеться з високопосадовцями, включаючи президента росії.

Поліщук закликав Індію не задовольнятися лише посередництвом, а взяти на себе більш активну і надійну роль у вирішенні конфлікту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив про непохитну позицію Анкари щодо територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Головне