Україна забезпечила можливість запровадження європейських санкцій проти "Росатому", - Котін

Україна забезпечила можливість запровадження європейських санкцій проти

Санкції проти ядерної енергетики рф стали можливими лише після того, як Україна позбавила росію монополії на паливо для атомних станцій на європейському ринку. Про це заявив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Він наголосив, що Україна стала першою країною, яка змогла стати конкурентом рф на ринку ядерного палива.

"Україна стала першою країною, яка порушила монополію росії на ринку палива, почавши заміщати її паливо на американське, компанії Westinghouse, спочатку в реакторах ВВЕР-1000, а тепер і в ВВЕР-440. Таких реакторів у Європі 16, і на сьогодні наші європейські партнери не мають аргументів проти запровадження санкцій щодо росії. Раніше цей аргумент полягав у тому, що не можемо запровадити санкції, бо не буде палива для АЕС. Паливо є. Це велика подія, монополію росії порушено, і можна запроваджувати санкції", - пояснив Котін.

При цьому він додав, що росіяни тривалий час йшли до монополії на ринку ядерних технологій та демпінгувала власними послугами. Це призвело до того, що багато європейських країн стали залежними від російських технологій, її урану та ядерного палива.

"Тепер цієї залежності вже немає", - наголосив Котін.

Також він зазначив, що запровадження санкцій стане першим кроком до обмеження російської державної корпорації "Росатом" у доступі до європейського ринку та отримання коштів від роботи на ньому.

Нагадаємо, у листопаді міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустрічі з сенаторами США у Вашингтоні та заявив про необхідність запровадження санкції проти "Росатома" і позбавити його можливості використовувати ядерні технології країни-агресора.

Як відомо, у вересні цього року Україна вперше здійснила завантаження ядерного палива Westinghouse у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Американське паливо працюватиме в активній зоні реактора з російським, з подальшим його повним заміщенням. Спочатку проєкт експлуатації палива Westinghouse планували запустити у 2025 році, однак після повномасштабного вторгнення рф вдалося суттєво скоротити терміни виробництва цього палива у Швеції. Нині "Енергоатом" є першою у світі енергогенерувальною компанією, що експлуатує реактори радянського дизайну, але використовує для реакторів ядерне паливо типу ВВЕР-1000 і ВВЕР-440.

Головне