Україна взяла участь в сесії Ради Європи з протидії мові ворожнечі

Україна взяла участь в сесії Ради Європи з протидії мові ворожнечі

Голова Національної ради Ольга Герасим’юк долучилась до Тижня боротьби з мовою ворожнечі, організованого Радою Європи у Страсбурзі з 17 по 20 червня 2024 року.

Про це пише Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

Учасники заходу, що складалися з представників 60 країн, обговорювали нові стратегії у протидії мові ворожнечі та обмінювалися найкращими практиками.

Тема заходу "Виступай за права людини, протидій мові ворожнечі" стимулювала спільні зусилля у створенні комплексного підходу до запобігання та протидії мові ворожнечі серед країн-членів Ради Європи. Учасники, які представляли громадські організації, державні структури, академічні установи, ІТ-сектор, медіа та місцеве самоврядування, активно обговорювали методики боротьби з чутками, використання штучного інтелекту для виявлення мови ненависті у коментарях, а також просвітницьку діяльність з прав людини, зокрема в освітніх закладах.

Учасники обмінялись досвідом у цій сфері. Зокрема, Україна вже має досвід зі створення органів співрегулювання, завдяки яким держава та медіа разом визначатимуть норми й положення кодексів мовлення та інформації.

В ході зустрічей розглядались питання видимості різних соціальних груп у медіа, їх взаємодія та поширені стереотипи. Учасники шукали шляхи для покращення безбар’єрного спілкування і розробляли підходи до змісту інформації, що може образити чи сприяти поширенню ворожнечі та ненависті.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський оголосив про ще два нових приєднання до комюніке Саміту миру - Антигуа і Барбуда.

Головне