Україна взяла участь у наймасштабніших навчаннях НАТО з кіберзахисту

Україна взяла участь у наймасштабніших навчаннях НАТО з кіберзахисту

Україна взяла участь у наймасштабніших навчаннях НАТО з кіберзахисту, які проходили в естонській столиці Таллінні з 27 листопада до 1 грудня.

Про це повідомило видання Інтерфакс-Україна з посиланням на слова директора навчань командора Військово-морських сил США Чарльза Елліотта. Як зазначається, крім 28 країн-членів Європейського Союзу, участь у тренуваннях Кібер коаліції (Cyber Coalition) взяли, зокрема, Україна, Грузія, Ірландія, Японія, Республіка Корея, Швеція та Швейцарія.

Загалом у тренуваннях брали участь 170 осіб та ще 1300 людей з багатьох країн світу. На навчаннях працювали й громадяни України, а навчалися, зокрема, мешканці Києва.

Коли навчання були ще тільки в розробці, не було відомо, чи будуть брати участь українці, зазначив Чарльз Елліотт. Він наголосив, що дуже задоволений тим, що громадяни України були тренерами, тож від них чекатимуть ще більше уроків, адже "вони чудові вчителі".

Під час тренувань були підняті теми реальних кібервикликів, серед яких - атаки на критично важливу інфраструктуру, наприклад, на електричні підстанції, енергомережі та водоочисні споруди, та порушення роботи активів Північноатлантичного альянсу і їхніх союзників під час операцій. На меті таких навчань поставили підвищення стійкості країн НАТО і партнерів до кіберзагроз, а також їхньої здатності проводити спільні кібероперації.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Литві 6-10 листопада відбувались міжнародні навчання з кіберзахисту "Янтарна імла 2023", організовані Литовською армією. Українці беруть в них участь і як безпосередні учасники, і як спостерігачі. 

Головне