Україна та Швеція підписали безпекову угоду

Україна та Швеція підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон офіційно уклали угоду про співпрацю в галузі безпеки між двома країнами.

Про це повідомив пресцентр Офісу президента.

Згідно з угодою, протягом періоду з 2024 по 2026 рік Швеція надасть Україні військову допомогу на суму 75 мільярдів шведських крон (приблизно 6,5 мільярда євро) річними темпами, що складе близько 2,2 млрд євро щорічно. Ця сума буде зростати протягом десятирічного періоду дії угоди.

В рамках цієї військової допомоги передбачається постачання авіаційної та протиповітряної оборони, бронетехніки, артилерії, посилення морської безпеки, підтримка розмінування та безпілотних літальних апаратів.

Крім того, Швеція вже передала та продовжуватиме постачати Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90. Обидва партнери також розглядають можливості спільного виробництва цих систем.

Також планується передача спеціалізованих літаків ASC 890, а в майбутньому - літаків JAS 39 Gripen, включаючи навчання.

Договір також передбачає підтримку "формули миру", заходи щодо санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомогу в економічному відновленні, відбудові та захисті критичної інфраструктури в Україні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський приїхав в Стокгольм (Швеція) на третій саміт Україна – Північна Європа. Планується, що Україна підпише там одразу три безпекові угоди.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, США дозволили Україні бити по рф західною зброєю, але є обмеження.

Головне