Україна та Ірландія підписали безпекову угоду

Україна та Ірландія підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс підписали двосторонню угоду про підтримку України та співпрацю між країнами, що також включає питання безпеки.

Про це повідомляється на сайті президента України.

Для підписання цього документу Саймон Гарріс вперше прибув до Києва.

З моменту початку повномасштабної війни Ірландія надала Україні допомогу на суму близько 380 млн євро. У цьому році вона планує виділити ще 128 млн євро на нелетальну військову підтримку та щонайменше 40 млн євро на гуманітарну допомогу.

Ірландія забезпечить Україну системами для розмінування та обладнанням для знешкодження вибухонебезпечних предметів, а також надасть постійну підготовку Збройним Силам України через Місію ЄС з військової допомоги (EUMAM).

Двостороння угода також передбачає надання гуманітарної допомоги, підтримку в відновленні та впровадженні реформ, сприяння притягненню росії до відповідальності за завдані збитки, а також посилення санкційного тиску на рф.

"Крім того, Ірландія продовжить докладати дипломатичних зусиль для імплементації Формули миру та брати участь у діяльності низки робочих груп і в реалізації конкретних елементів Формули, зокрема в роботі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей", - йдеться у дописі.

Термін дії угоди становитиме десять років.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в "Енергоатомі" спростували новину про аварію на Південноукраїнській АЕС.

Головне