Україна робить все, щоб обміни відбувались кожного тижня, - Лубінець

Україна робить все, щоб обміни відбувались кожного тижня, - Лубінець

Омбудсмен Дмитро Лубінець висловив надію, що обміни військовополоненими між Україною та росією стануть регулярними. Він зазначив, що Київ докладає всіх зусиль, щоб ці обміни відбувалися щотижня.

Про це Лубінець заявив в ефірі телемарафону.

"З початку Курської операції зʼявились додаткові підстави для стриманого оптимізму. Знову ж таки, ніколи не можна забувати, що росіяни продовжують проти нас воювати і, зокрема, гібридно. І в будь-який момент вони можуть зупинити будь-які, у тому числі обмінні процеси", - сказав він.

Він наголосив, що наразі є конкретний результат, маючи на увазі проведений обмін 24 серпня

За його словами, зараз канал спілкування між ним і російською омбудсменкою Тетяною Москальковою став більш регулярним, і українська сторона отримує більше інформації від рф.

"Чи це може свідчити, що ми вийдемо на якесь там періодичне проведення обмінних процесів - не знаю станом на сьогодні, але українська сторона робить все задля того, щоб кожного тижня відбувалися обміни", - зазначив Лубінець.

Він також підкреслив, що кількість російських військовополонених, які перебувають в Україні, є одним із ключових чинників, що впливають на частоту обмінів.

Омбудсмен висловив сподівання на регулярність обмінів і додав, що українська сторона постійно пропонує нові варіанти.

Щодо можливості обміну "всіх на всіх," Лубінець не очікує, що це станеться найближчим часом, але вірить, що такий обмін може бути організований у майбутньому.

Він також нагадав, що під час обмінів пріоритет надається важкопораненим, але для цього росія має створити змішані медичні комісії. Україна вже зробила це минулого року. Другим пріоритетом є обмін жінками, наразі в полоні перебуває 461 українська захисниця.

Варто нагадати, що з початку повномасштабного вторгнення росії додому з полону повернулися 3520 українців.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у Франції затримали засновника Telegram Павла Дурова.

Головне