Україна продовжує транзит російського газу виключно в інтересах ЄС - Чернишов

Україна продовжує транзит російського газу виключно в інтересах ЄС - Чернишов

Україна продовжує транзит російського газу виключно в інтересах ЄС. Про це повідомив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов у ефірі "Єдиного марафону". 

Голова "Нафтогазу" розповів, що через газотранспортну систему Україну продовжується транзит російського газу виключно в інтересах країн ЄС. Зупинку транспортування російського газу Олексій Чернишов назвав "питанням часу".

"Так чи інакше це питання часу. Це відбудеться. Тому що стратегічно Європейський союз оголосив про поступову відмову від російського газу", - додав він, нагадавши про плани ЄС зменшити споживання газу з рф до нуля в 2027 році.

"На сьогоднішній день через газотранспортну систему Україну продовжується частковий транзит газу. Він продовжується в інтересах Європейського союзу. Особливо тих країн, які не мають іншого джерела надходження природного газу", - зазначив він.

Керівник "Нафтогазу" уточнив, що українська сторона продовжує таке транзитування "виключно і завдяки в інтересах країн ЄС, наших партнерів, щоб вони мали ресурс цієї зими".

Як писали "Ми-Україна" раніше, ЄІБ виділяє 30 мільйонів євро на проєкти у постраждалій від війни Україні.

Як зазначається, ці кошти підкріплені гарантією ЄС і покликані покращити муніципальну інфраструктуру країни та міський громадський транспорт, а також зобов’язанням щодо подальшої фінансової підтримки до кінця року.

ЄІБ розгортає спеціалізований фонд EU for Ukraine, який передбачає додаткове фінансування в усіх секторах, включаючи участь у капіталі в компаніях приватного сектору. Це доповнює вже наявну технічну допомогу від ЄІБ у розмірі100 мільйонів євро, яка допоможе Україні та Молдові підготувати та втілювати змістовні проєкти.

 

Головне