Україна приєднається до Міжнародного кримінального суду з наступного року

Україна приєднається до Міжнародного кримінального суду з наступного року

Україна офіційно стане 125-ю державою-учасницею Міжнародного кримінального суду з 1 січня 2025 року після депонування ратифікаційної грамоти Римського статуту у Нью-Йорку.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра та постійний представник України при ООН Сергій Кислиця офіційно депонували ратифікаційну грамоту Римського статуту Міжнародного кримінального суду у Нью-Йорку. Це рішення означає, що з початку 2025 року Україна стане 125-ю державою-учасницею МКС.

"Це знакова подія для України. Ми завершили довготривалий процес ратифікації цього важливого інструменту й нарешті повноцінно долучаємося до роботи ключового світового органу кримінального правосуддя", - заявила Мудра.

Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, але процес його ратифікації тривав багато років. Лише 21 серпня 2024 року Верховна Рада підтримала ратифікацію документа, а 24 серпня президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон, що дозволило повноцінне приєднання до суду.

Римський статут - це документ, на якому ґрунтується дія Міжнародного кримінального суду, що має повноваження розслідувати і притягувати до відповідальності за вчинення міжнародних злочинів на території країн, які визнали юрисдикцію МКС. Він визначає повноваження МКС з розслідування масштабних кримінальних злочинів.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у тимчасово окупованому Старобільську на Луганщині російські загарбники організували пропагандистські кампанії у школах, де старшокласників намагаються залучити до підписання контрактів з російськими військовими.

Головне