Україна повернула 600 депортованих росією дітей, - посол України в Нідерландах

Україна повернула 600 депортованих росією дітей, - посол України в Нідерландах

В Україну вдалося повернути 600 дітей, незаконно вивезених росією, хоча загалом було депортовано понад 20 000  українців.

Про це під час виступу в Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) заявив посол України в Нідерландах Олександр Карасевич на Круглому столі з питань пошуку зниклих безвісти дітей з України.

"Масштаб російських злочинів величезний. Росіяни стверджують, що депортували 700 000 дітей з України на свою територію. За нашими даними, близько 20 тисяч дітей було депортовано, і, на жаль, лише 600 повернулися додому", - зазначив він.

Карасевич підкреслив, що після депортації в рф українським дітям змінюють громадянство, імена та віддають на усиновлення в російські сім'ї.

"Це незаконне вивезення дітей та їх русифікація є частиною геноцидної політики проти нашого народу", — додав він.

Також він повідомив про запуск проєкту "Bring Kids Back UA", комплексного плану дій за дорученням президента України Володимира Зеленського. Цей проєкт об’єднує зусилля органів влади України, інших держав, міжнародних та неурядових організацій для повернення всіх незаконно депортованих українських дітей. Будь-яка країна, організація чи особа можуть долучитися до цієї ініціативи.

До Міжнародної коаліції за повернення українських дітей вже приєдналися 37 країн, нещодавно до них долучилася Аргентина. Круглий стіл у Гаазі є частиною серії заходів МКЗБ у 2024 році, які відбудуться в Києві, Варшаві та інших столицях, щоб обговорити ефективні стратегії пошуку осіб, зниклих безвісти під час війни.

Як писав "Ми-Україна" раніше, жертви сексуального насильства, які постраждали внаслідок дій росіян, можуть отримати компенсацію в розмірі 3000 євро.

Головне