Україна переходить на зимовий час: коли переводити годинник

Україна переходить на зимовий час: коли переводити годинник

Україна перейде на зимовий час в ніч з суботи на неділю, 27 жовтня.

Про це повідомляє Уряд online в своєму Telegram-каналі.

“Рівно о 4:00 стрілки годинників мають зробити одне коло назад. Сучасні електронні девайси зроблять це автоматично, а механічні годинники потрібно перевести вручну. Таким чином вони будуть показувати 3.00”, - йдеться у повідомленні.

Як відомо, переведення годинників допоможе зекономити електроенергію та ефективніше використовувати світловий день. 

“Не забудьте врахувати новий час у своїх подальших планах”, - додали у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід на зимовий час: скільки треба спати, щоб добре почуватися

Цього тижня Україна переходить на зимовий час, і це могло б бути востаннє. У червні 2024 року Верховна Рада ухвалила закон про скасування сезонного переведення годинників. Однак, поки що документ чекає на підпис президента, тому офіційно зміни не набули чинності.

Нагадаємо, якщо ж президент завізує закон, тоді єдиним часом для всієї країни буде київський. Це UTC+2 -другий пояс в шкалі Всесвітнього координового часу. Тобто те, що ми називаємо зимовим часом.

Відмова від переведення годинників двічі на рік можна було б вважати наслідуванням європейської практики. У Євросоюзі ухвалили директиву про скасування сезонного переведення часу ще у 2019 році. 

Як писав “Ми-Україна” раніше, перехід на зимовий час може вплинути на самопочуття кількома способами. Зміна режиму сну часто призводить до труднощів із засинанням або прокиданням, що спричиняє відчуття втоми. Недосипання, у свою чергу, може викликати підвищену дратівливість і емоційну нестабільність.

Головне