Україна не буде вільною, поки не поверне собі всі території, включно з Кримом, - Петр Фіала

Україна не буде вільною, поки не поверне собі всі території, включно з Кримом, - Петр Фіала

Повернення Криму та усіх без виключення інших українських територій, які окупувала росія, є питанням моралі, прав людини та свободи. Без цього Україна не зможе бути вільною, наголосив під час другого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи чеський прем'єр Петр Фіала. 

"Окупація Криму - це порушення міжнародного права. Україна не буде вільною країною поки не отримає назад всю територію, яку мала до 1991 року. Це питання моралі, прав людини та свободи. Окупація знищує життя людей... Європі необхідна стабільність, ми не можемо дозволити собі, щоб в нашому регіоні хтось вторгався на чужу територію і окуповував її. Ми маємо обіцяти це кримським татарам, я особисто обіцяю їм допомогу і обіцяю українським громадянам повернення до історичної справедливості", - заявив він.

Фіала нагадав, що Чехія підтримує Україні від самого початку російської агресії, тобто з 2014 року. Він підкреслив, що його країна також має досвід боротьби з "агресивним імперіалізмом". За словами прем'єра, під час головування Чехії в ЄС, Україна була пріоритетом №1.

Нагадаємо, перший парламентський саміт Міжнародної кримської платформи відбувся у жовтні 2022 року у хорватському Загребі. У заході взяли участь представники з понад 50 країн та інституцій. Учасники саміту прийняли спільну декларацію, в якій, зокрема, осудили серйозні та систематичні порушення прав людини і зловживання на окупованому Кримському півострові.

Як писав "Ми-Україна" раніше, раніше прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала порівняв облогу Маріуполя Донецької області з облогою Сараєва у 90-х роках. Він зауважив, що війна в Україні не має тривати так само довго та закликав не допустити її замороження.

Головне