Україна націоналізувала нафтогазові активи російського олігарха на 500 млн гривень

Україна націоналізувала нафтогазові активи російського олігарха на 500 млн гривень

Україна націоналізувала нафтогазові активи російського підсанкційного олігарха з рф Едуарда Худайнатова на 500 млн гривень.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України в Telegram-каналі. Як зазначається, у дохід України Вищий антикорупційний суд за позовом Мін'юсту стягнув 100% його частки у статутному капіталі ТОВ "Нафтова компанія "Альянс-Україна".

Олігарх контролював українського нафтотрейдера через низку офшорних компаній і підконтрольних осіб. Так він намагався уникнути націоналізації активу після початку повномасштабного вторгнення рф. Він мав змогу і надалі отримувати значні прибутки з нафтогазового ринку України. СБУ ідентифікувала особу справжнього бенефіціарного власника.

У відомстві розповіли, що Едуард Худайнатов є однією із довірених осіб президента рф Володимира Путіна, він очолює російську нафтогазову компанію "ННК-Груп" і входив до ради директорів "Роснафти". Ці компанії є одними з найбільших спонсорів війни. Вони постійно поставляють паливно-мастильні матеріали для військово-промислового комплексу та окупаційних угруповань рф. Щомісяця вони перераховують мільярди рублів до держбюджету росії.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Україна та партнери цього року знайдуть рішення щодо використання заморожених російських активів, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу.

Головне