Україна і Єврокомісія розпочали підготовку до переговорів щодо євроінтеграції: першочергово обговорили енергетику

Україна і Єврокомісія розпочали підготовку до переговорів щодо євроінтеграції: першочергово обговорили енергетику

Україна провела зустріч з представниками Європейського Союзу у межах переговорного розділу про енергетику. Особливу увагу сторони приділили інтеграції ринків електроенергії, яка, за оцінками Європейської комісії, має економічний потенціал у 34 млрд євро. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики України.

У відомстві наголосили, що це перша прескринінгова зустріч у межах переговорного розділу 15 “Енергетика”. Сторони під час зустрічі розглянули виконання Україною рекомендацій, поданих у рамках Пакету розширення ЄС за 2023 рік, а також визначено наступні кроки для оцінки відповідності українського законодавства нормам ЄС. 

Українська сторона презентувала низку законодавчих ініціатив у сфері відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), посилення незалежності НКРЕКП, електроенергетики та енергоефективності.

Представники Міненерго наголосили, що що у межах виконання рекомендацій з останнього Пакету розширення вже схвалено Національний план з енергетики та клімату на період до 2030 року.

Водночас представники Єврокомісії заявили про важливість пріоритетів, що охоплюють доступність енергії через розвиток внутрішнього енергетичного ринку, сталість енергетики в рамках Європейського зеленого курсу та досягнення кліматичної нейтральності, а також забезпечення енергетичної безпеки.

За підсумками зустрічі сторони погодили алгоритм подальших консультацій щодо аналізу українського законодавства та його адаптації до європейських стандартів.

Як писали "Ми-Україна" раніше, внаслідок негоди в Україні було знеструмлено 70 населених пунктів у чотирьох областях.

Головне