Угорщина заявила, що не підтримає Рютте не посаду генсека НАТО

Угорщина заявила, що не підтримає Рютте не посаду генсека НАТО

Угорщина заявила, що не збирається підтримувати кандидатуру прем'єра Нідерландів Марка Рютте на пост наступного генерального секретаря Північноатлантичного альянсу. 

"Ми, звісно, не підтримаємо кандидатуру Марка Рютте. Як ми можемо підтримувати людину, яка раніше говорила, що Угорщину необхідно поставити на коліна. Ми не можемо підтримувати людину, яка хоче поставити нас на коліна. Як ми можемо йому довіряти?", - заявив голова угорського МЗС Петера Сіярто. 
 
Він зауважив, що Угорщина має кандидатуру, за яку віддасть свій голос і це представник Центральної Європи. Йдеться про чинного президента Румунії Клауса Йоганніса.

"У НАТО ніколи раніше не було кандидата від Центральної Європи, тепер у нас є кандидат, і це хороша новина. Що вийде, який буде результат, ми ще не знаємо", - підкреслив Сіярто. 

На сьогодні ключовим фаворитом перегонів є Рютте. На його підтримку виступають Сполучені Штати, ФРН та Британія, однак рішення має бути прийнято одноголосно.

Нагадаємо, 12 березня румунський лідер Клаус Йоганніс офіційно підтвердив свою кандидатуру на пост наступного генсека НАТО, наголосивши, що Альянс потребує "свіжого погляду" на лідерство зі східного флангу. Він також підкреслив, що Північноатлантичний альянс має змінюватися та адаптуватися. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що словацький прем'єр Роберт Фіцо займається випробуванням "меж демократії", послабленням верховенства закону та продовжує контакти з рф. За її словами, через дії уряду під його керівництвом Словаччину стали часто порівнювати з сусідньою Угорщиною.

 
 
 

 


 

Головне