Угорщина погрожує Єврокомісії судом: Орбан вимагає €2 млрд за охорону кордонів

Угорщина погрожує Єврокомісії судом: Орбан вимагає €2 млрд за охорону кордонів

Угорщина готується до подання судового позову проти Єврокомісії з метою відшкодування витрат на охорону зовнішнього кордону Євросоюзу. За словами керівника апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана, Гергея Гуліаса, ці витрати склали близько 2 мільярдів євро, пише Reuters.

"Ми готові подати до суду на Європейську комісію після того, як вона частково або повністю відшкодує витрати, понесені іншими державами-членами щодо захисту кордону Шенгенської угоди", - заявив він.

Ця ситуація сягає коренями міграційної кризи 2015 року, коли Орбан закрив важливий транзитний маршрут через Угорщину для сотень тисяч шукачів притулку. Цей крок зміцнив його підтримку вдома, але викликав широку критику з боку багатьох союзників по ЄС.

Нещодавнє рішення ФРН стосовно посилення контролю на всіх своїх сухопутних кордонах з 16 вересня влада Угорщини сприйняла як виправдання своєї попередньої політики. 

"Ми бачимо, що в Європі відбуваються зміни. У 2015 році прем'єр-міністр Угорщини першим чітко заявив, що якщо ЄС не буде застосовувати закони спільноти та Шенгенську угоду... то Шенген зруйнується", - наголосив Гуліас. 

Будапешт стверджує, що рішення Берліна фактично руйнує зону вільного пересування всередині ЄС.

"Спочатку він зруйнував його, не змусивши держави-члени ЄС ефективно захищати зовнішній кордон, а тепер він руйнує його, вводячи внутрішній прикордонний контроль", - підкреслив керівник апарату Орбана.

Нагадаємо, днями німецький уряд оголосив про запровадження тимчасових заходів прикордонного контролю на всіх сухопутних кордонах країни. У МВС країни пояснили це "посиленням внутрішньої безпеки та продовженням жорсткої політик щодо нелегальної міграції". Запроваджені заходи триватимуть пів року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у липні Угорщина спростила умови вʼїзду для росіян і білорусів після візиту Орбана до Москви.

Головне