Угорщина з Румунією, Словаччиною і Болгарією введуть заборону на імпорт українського зерна

Угорщина з Румунією, Словаччиною і Болгарією введуть заборону на імпорт українського зерна

Угорщина домовилася з Румунією, Словаччиною і Болгарією про введення національної заборони на імпорт українського зерна для захисту своїх ринків. Це потрібно на випадок, якщо ЄС не продовжить заборону, яка закінчується 15 вересня.

Про це заявив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь на своїй сторінці у Facebook, передає Reuters. За словами Надя, нові заборонні заходи стосуватимуться ширшого спектра української продукції, ніж чинні.

"Ми домовилися з моїми румунськими, словацькими та болгарськими колегами, що якщо Брюссель не ухвалить рішення про продовження існуючого мораторію, то ми будемо вживати національних заходів в індивідуальному порядку", – наголосив Надь у відеозверненні.

При цьому п'ять країн наполягають на продовженні чинної заборони ЄС після закінчення терміну її дії в п'ятницю. Польща та Угорщина заявили, що в односторонньому порядку продовжать заборону, якщо Єврокомісія не продовжить її.

У травні Єврокомісія оголосила про "тимчасові запобіжні заходи", які забороняють імпорт деяких видів української агропродукції до цих п'яти країн. Водночас дозволявся транзит на інші ринки. Термін дії цих заходів закінчується у п'ятницю.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, чинний прем’єр-міністр Віктор Орбан хоче керувати Угорщиною до 2034 року. Після виборів у 2018 році він натякав публічно, що планує залишитися на посаді до 2030 року. Орбан обґрунтував дату 2034 року тим, що епідемія коронавірусу та війна (росії проти України) забрали в нього чотири роки.

Головне