Удари по НПЗ в рф: Україна застосовує дрони з машинним зором, - CNN

Удари по НПЗ в рф: Україна застосовує дрони з машинним зором, - CNN

Частина безпілотників, які Україна застосовує для атак по нафтопереробних потужностях рф, оснащена технологіями штучного інтелекту, зокрема так званим "машинним зором". Про це телеканал CNN дізнався від власних джерел, наближених до процесу розробок ударних БпЛА в Україні. 

Новітні технології дозволяють таким дронам успішно долітати до пунктів призначення навіть у умовах глушіння РЕБами, оскільки вони здатні автономно орієнтуватися на місцевості. 

"Точність в умовах перешкод у вигляді глушіння забезпечується використанням ШІ. Кожен безпілотник має бортовий комп'ютер із супутниковими даними та даними про місцевість. Польоти заздалегідь визначаються спільно із нашими союзниками, і безпілотні літаки дотримуються плану польоту, що дозволяє нам вражати цілі з точністю до метра", - розповів співрозмовник медіа. 

Точність БпЛА забезпечується оснащенням їх датчиками.

"У них є така штука, як "машинний зір", яка є формою штучного інтелекту. По суті, ви берете модель, і у вас є вона на чіпі, і ви навчаєте цю модель визначати географію та ціль, до якої вона прямує. Коли він прямує до цілі, він здатен визначати, де він знаходиться. Він не вимагає жодного зв'язку (з супутниками) та є повністю автономний", - прокоментував українську розробку аналітик-дослідник Королівського інституту об'єднаних служб Ноа Сільвія.

Фахівець у сфері безпілотних технологій Кріс Лінкольн-Джонс відзначив, що раніше такого рівня автономності в українських дронів помічено не було. Втім експерт додав, що нині "ми все ще перебуваємо на ранніх стадіях потенціалу цієї технології".

Як писав "Ми-Україна" раніше, 2 квітня дрони уразили у російському Татарстані низку підприємств, включно з місцевим НПЗ ТАНЕКО.

Головне