У ВООЗ заявили, що популярний підсолоджувач з дієтичних напоїв та жувальних гумок може викликати рак

У ВООЗ заявили, що популярний підсолоджувач з дієтичних напоїв та жувальних гумок може викликати рак

У ВООЗ дійшли висновку, що підсолоджувач аспартам, який є у складі дієтичних газованих напоїв, "може викликати рак". Про це повідомляє Reuters.

Однак фахівці ВООЗ запевняють, що попри це аспартам залишається безпечним, якщо його споживати в узгоджених кількостях.

Аспартам є штучним підсолоджувачем, який широко використовується в різних харчових продуктах і напоях з 1980-х років. Включаючи дієтичні напої, жувальну гумку, желатин, морозиво, молочні продукти, такі як йогурт, сухі сніданки, зубну пасту та ліки, такі як краплі від кашлю та жувальні засоби, вітаміни.

"Наші результати не вказують на те, що випадкове споживання може становити ризик для більшості споживачів", — сказав керівник відділу харчування ВООЗ Франческо Бранка.

Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC), що базується в Ліоні, Франція, заявило, що аспартам є "можливим канцерогеном". Така класифікація означає, що є обмежені докази того, що речовина може викликати рак.

ВООЗ заявила, що існуючі рівні споживання означають, наприклад, що людині вагою 60-70 кг доведеться випивати більше 9-14 банок газованої води щодня, щоб перевищити ліміт, виходячи із середнього вмісту аспартаму в напоях.

Раніше "Ми-Україна” розповідав про те, чи чекати зростання цін на продукти харчування. У зв’язку зі зростанням цін на пальне в Україні може відбутися відчутне коливння цін на продукти харчувння. Особливо у ціні зросте м’ясо.

Головне