У Великій Британії помер Нобелівський лауреат Пітер Хіггс

У Великій Британії помер Нобелівський лауреат Пітер Хіггс

У Великій Британії у віці 94 років пішов із життя вчений та лауреат Нобелівської премії Пітер Хіггс. Про його смерть повідомила пресслужба Единбурзького університету, де він займав професорське крісло.

"Пітер Хіггс був видатною особистістю - надзвичайно талановитим ученим, чиє бачення та винахідливість значно збагатили наше розуміння світу навколо нас. Його революційна наукова робота надихнула тисячі науковців, і його спадщина продовжить надихати багато наступних поколінь", - сказав директор та віцеканцлер університету Пітер Матісон.

Пітер Хіггс вперше передбачив існування однієї з елементарних частинок - бозона, майже 50 років до його фактичного відкриття. Ця частинка отримала назву "бозон Хіггса" на його честь. Фільм "Лихоманка елементарних частинок" розповів про це відкриття.

"Минуло понад півстоліття, перш ніж існування частинки було підтверджено експериментально. Експерименти на Великому адронному колайдері в CERN у 2012 році підтвердили теорію Хіггса. Ця робота принесла йому Нобелівську премію з фізики в 2013 році, яку він отримав разом із Франсуа Енглером", - підкреслили в університеті.

Хіггс також отримав численні нагороди за його внесок у теоретичну фізику, включаючи медаль Дірака від Інституту фізики в Лондоні та премію Європейського фізичного товариства в галузі фізики частинок і фізики високих енергій. Він також був членом Королівського товариства Единбурга і Лондонського королівського товариства.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у віці 114 років помер найстаріший чоловік світу.

Головне