У Валенсії протестували 4-денний робочий тиждень

У Валенсії протестували 4-денний робочий тиждень

У Валенсії впродовж місяця тестували чотириденний робочий тиждень, і з'ясували, що такий підхід є корисним для міста. Про це повідомляють The Mayor із посиланням на міськраду Валенсії.

Експеримент тривав із середини квітня до середини травня, а його результати оприлюднили 1 листопада. Більш масштабне дослідження триває в межах всієї Іспанії: уряд субсидує малі та середні бізнеси, які дозволяють своїм працівникам мати скорочений тиждень і зберігають зарплату.

У Валенсії третина учасників експерименту повідомили, що завдяки додатковому вихідному відчули зменшення рівня стресу. Головним плюсом чотириденного робочого тижня 72% опитаних назвали вивільнення часу для хобі та спілкування з друзями та родиною.

Крім того, містяни, які брали участь у дослідженні, стали більше спати (64%), більше читати (46%) і більше займатися спортом (37%).

Скорочений робочий тиждень має переваги не лише для працівників, а й для міста в цілому, відзначають у міськраді. Так, під час тестового періоду в місті на 9,5% скоротився трафік, а концентрація оксиду азоту в повітрі знизилася на 58%.

Тестування скороченого робочого тижня у Валенсії припало на період, коли три тижні поспіль містяни офіційно мали по три вихідні з огляду на державні свята. Компаніям достатньо було зробити скороченим іще один тиждень. На час дії експерименту третім вихідним був понеділок.

Як писали "Ми-Україна" раніше, військового вирішення війни рф проти України не існує, а тому потрібно займатися політико-дипломатичним врегулюванням.

Головне