У ці вихідні неозброєним оком можна буде побачити рідкісну зелену комету Нішимура 

У ці вихідні неозброєним оком можна буде побачити рідкісну зелену комету Нішимура 

Комету під назвою Нішимура, яку було виявлено всього місяць тому, можна буде побачити неозброєним оком у ці вихідні - 9-10 вересня.

Як пише The Guardian, небесне тіло у ніч на 12 серпня відкрив японський астроном-любитель Хідео Нішимура. Раніше цю комету не помічали, оскільки вона губилася в сяйві Сонця. Офіційно її відкриття 15 серпня підтвердив Центр малих планет і присвоїв їй назву C/2023 P1 (Нішимура).

Астрофізик Нікол Бівер із Паризької обсерваторії наголосив, що комети рідко досягають моменту максимальної видимості незабаром після відкриття.

"Більшість з них виявляються за місяці, навіть роки до того, як вони проходять найближче до Сонця", - сказав він.

Видання пояснює, що коли комети наближаються до Сонця з просторів космосу, спека змушує їх крижане ядро перетворюватися на пил і газ, які утворюють довгий хвіст. Сонячне світло відбивається від цього хвоста, що дозволяє нам спостерігати комети із Землі.

Найближче до Сонця Нішімура пройде 17 вересня. Небесне тіло перебуватиме на відстані 33 мільйонів кілометрів від Сонця, після чого комета нешкідливо пройде повз Землю на відстані 125 метрів. Для спостерігачів комету найкраще буде видно цієї суботи та неділі, особливо у північній півкулі.

"Найкраще дивитись на небо перед сходом сонця, у північно-східному напрямку ліворуч від Венери, на чистому небі, вільному від забруднень", — сказав Бівер.

Він також додав, що хвіст комети є зеленим, тому що він містить більше газу, ніж пилу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Японія може стати п’ятою країною у світі, якій вдалось успішно посадити свій перший дослідницький модуль на Місяць. Запуск ракети H-2A з модулем SLIM та космічним рентгенівським телескопом XRISM на борту відбувся з Космічного центру Танегасіма у четвер, 7 вересня.

Головне