У ЦАР найманці вбили дев’ятьох громадян Китаю - підозрюють "вагнерівців", - AP

У ЦАР найманці вбили дев’ятьох громадян Китаю - підозрюють

У неділю, 19 березня, невідомі зі зброєю напали на золотий рудник Чімболо у Центральноафриканській республіці (ЦАР), який був відкритий всього кілька днів тому. ПВК "Вагнер" підозрюють у причетності до атаки, в ході якої було вбито дев'ятьох громадян Китаю, пише AP.

За даними видання, спершу підозри щодо вбивства впали на Коаліцію патріотів за зміни, яка регулярно атакує сили країни . Організація пов’язана з колишнім президентом ЦАР Франсуа Бозізе.

Водночас у самій організації заявили, що напад здійснили "вагнерівці", яких чинний президент країни найняв для "забезпечення безпеки та військової підготовки". А метою найманців "групи Вагнера" було налякати китайців, які проживали у цьому регіоні задовго до того, як там з’явилися росіяни.

Тіла загиблих привезли до столиці країни в неділю ввечері. Місцева влада заявила, що триває розслідування, однак відмовилась надавати будь-які деталі. Жителі заявили, що цей інцидент остаточно підірвав довіру до сил безпеки в країні. 

За лічені дні до атаки невідомі викрали трьох китайців в західній частині ЦАР. У зв’язку з цим чинний президент країни Фостен Арканж Туадера був змушений спланувати поїздку в КНР, аби заспокоїти інвесторів. 

Нагадаємо, раніше цього місяця Італія звинуватила ПВК "Вагнер" у напливі мігрантів з Африки. Міністр оборони країни Гвідо Крозетто впевнений, що прибуття тисяч мігрантів через Середземне море є "частиною чіткої стратегії гібридної війни" вагнерівців, яка використовує свій вплив у деяких африканських країнах для розпалювання кризи.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 14 березня Сейм Литви визнав ПВК "Вагнер" терористичною організацією. У прийнятій резолюції зазначено, що члени та найманці російської приватної військової компанії загрожують безпеці держави та суспільства.

Також наголошується, що "вагнерівці" є тіньовим інструментом російської влади, безплатно отримуючи від уряду рф військову техніку та озброєння.

Головне