У Судані воєнізоване угруповання RSF погодилося на тимчасове припинення вогню

У Судані воєнізоване угруповання RSF погодилося на тимчасове припинення вогню

Суданські воєнізовані Сили оперативної підтримки (RSF), відповідальні за спробу перевороту в країні, заявили, що погодилися на триденне перемир'я з нагоди мусульманського свята. Регулярна армія Судану своє рішення з вказаного питання не оголошувала, пише The Guardian.

"Перемир'я збігається з благословенним святом Ід аль-Фітр... щоб відкрити гуманітарні коридори для евакуації громадян і дати їм можливість привітати свої сім'ї", – вказано в заяві суданських спецпризначенців.

72-годинне, за даними RSF розпочалось від 6 ранку 21 квітня.

Як відомо, до оголошення режиму припинення війни з нагоди свята раніше закликав генсек ООН Антоніу Гутерреш. Втім обидві сторони конфлікту категорично виключили ймовірність будь-яких перемовин. Очільник RSF Мохамед Хамдан Доголо розповів в коментарі Al Jazeera, що не бачить сенсу у подальших переговорах з противником - головнокомандувачем армією Аль-Бурханом. Доголо вчергове обвинуватив його у "вбивстві суданського народу" та блокуванні переходу до демократії.

Останні дані Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) свідчать, що внаслідок протистояння між генералами у Судані загинуло вже щонайменше 350 осіб, що понад 3000 отримали поранення.

В ООН повідомили, що з країни виїхало вже більш як 30 000 громадян.

Нагадаємо: Збройні сили Судану та RSF вже домовлятись про короткочасне перемир’я 19 квітня. Режим тиші був запроваджений з гуманітарних міркувань та за сприяння Сполучених Штатів. В цей період люди, які опинились у пастці в країні, мали б змогу отримати необхідну допомогу, припаси, медикаменти або евакуюватись. Втім про зупинку бойових дій в Судані навіть не йшлося.

Однак перемир'я в країні тривало лічені години, після чого зіткнення відновились з новою силою.

Як писав "Ми-Україна" раніше, загальні бойові втрати ворога у війні проти України зросли на понад 600 загарбників. Таким чином від початку повномасштабної війни рф в Україні окупаційне військо втратило понад 185 тис. військовослужбовців.

Головне