У США пройшов перший раунд теледебатів Байдена і Трампа

У США пройшов перший раунд теледебатів Байдена і Трампа

Чинний президент-демократ США Джо Байден та його суперник-республіканець Дональд Трамп провели перші дебати з 2020 року. Про це повідомили у виданні Wall Street Journal.

Байден і Трамп говорили про економіку, міграцію, заборону абортів, а також — про війну в Україні та секторі Гази. 

Республіканці офіційно визначаться зі своїм претендентом у липні, на зʼїзді в Мілуокі, а демократи — лише в серпні, у Чикаго.

На дебатах вони обмінювалися образами та глузуваннями, американські медіа оцінюють, що Байден виглядав невпевненим і показав "нестійку гру", тоді як Трамп озвучував багато фейків.

Війна в Україні

Екс-президент США Дональд Трамп висловив критику на адресу чинного президента Джо Байдена, звинувачуючи його у розпалюванні збройного конфлікту в Україні. За словами Трампа, якби він обіймав посаду президента, його авторитет стримав би Володимира Путіна від агресивних дій.

Трамп запевняє, що має здатність швидко врегулювати конфлікт, навіть до офіційного вступу на посаду. Він вбачає причину ескалації у виведенні американських військ з Афганістану в 2021 році, що, на його думку, спровокувало Росію до активних дій.

Особливу увагу Трамп приділяє фінансовому аспекту, наголошуючи на значних витратах США на підтримку України. Він стверджує, що сума допомоги сягає 200 мільярдів доларів або навіть перевищує цю цифру.

Екс-президент також коментує візити Володимира Зеленського до США, зазначаючи, що кожен такий візит супроводжується виділенням значних коштів. Трамп характеризує українського лідера як "найбільшого продавця", хоча й зазначає, що не має на меті його критикувати.

Загалом, Трамп наполягає на тому, що США не повинні нести такі значні витрати, пов'язані з цим конфліктом.

Про економіку

Дональд Трамп розпочав свою промову, стверджуючи, що залишив Джо Байдену "найпотужнішу економіку в історії країни", незважаючи на пандемію COVID-19. За словами Трампа, зараз США перетворюється на "країну третього світу".

"Під час мого президентства я здійснив найбільше податкове скорочення в історії. Саме це стало рушієм нашого економічного зростання. Ми досягли успіху у видобутку золота, газу та нафти," - заявив Трамп.

У відповідь Джо Байден зазначив, що економічна політика Трампа була спрямована на "збагачення заможних".

Про кордон 

Дональд Трамп стверджував, що за його президентства США мали "найнадійніший кордон в історії країни". За його словами, Джо Байден відкрив цей кордон для "злочинців, психічно хворих та терористів з усього світу, не лише з Південної Америки". Проте, як зазначає Associated Press, ці твердження Трампа не мають фактичного підґрунтя.

У відповідь Байден заявив про посилення прикордонної охорони та патрулювання, що призвело до скорочення нелегальних перетинів кордону на 40%.

Варто зауважити, що обидва кандидати - і Трамп, і Байден - під час дебатів припустилися численних фактичних неточностей.

Про конституційне право на аборти

Дональд Трамп висловив підтримку червневому рішенню Верховного суду про скасування "конституційного права" на аборт, встановленого у 1973 році справою "Роу проти Вейда". Це рішення передає повноваження щодо регулювання абортів від федерального уряду до окремих штатів.

"Вони проголосували за скасування "Роу проти Вейда" і повернення цього питання штатам — це те, чого всі прагнули десятиліття тому. Кожен штат, будь то Техас чи Флорида, тепер має власний підхід та контроль", — заявив Трамп. Він також стверджував, що скасований закон "дозволяв переривати життя дитини навіть на дев'ятому місяці".

Джо Байден спростував твердження Трампа щодо можливостей, які надавало рішення "Роу проти Вейда". Він виступає проти обмежень на аборти, за винятком пізніх термінів вагітності.

Про наркотрафік

Дональд Трамп стверджував, що до початку пандемії COVID-19 його адміністрація "ефективно боролася з проблемою наркозалежності в країні". За його словами, хоча згодом "обсяги контрабанди наркотиків через кордон почали зростати", показники все ще залишалися "дуже низькими".

Трамп звинуватив Байдена у погіршенні ситуації: "Подивіться на сьогоднішні цифри. Рівень наркотрафіку та торгівлі людьми через наш кордон - найгірший, який я коли-небудь бачив. Кількість наркотиків, що перетинають кордон, досягла безпрецедентного рівня".

Джо Байден погодився, що під час президентства Трампа наркотрафік дійсно зменшився. Він наголосив на необхідності "активнішої співпраці з Мексикою" для вирішення цієї проблеми.

Нагадаємо, у травні російська армія втрачала в Україні в середньому понад 1000 убитими й пораненими щодня. Про це повідомляє видання The New York Times. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, у Мічуринському муніципальному окрузі Тамбовської області росії 28 червня зафіксовано приліт безпілотника у нафтобазу.

 

Головне