У США помер видатний український винахідник Любомир Романків

У США помер видатний український винахідник Любомир Романків

У ніч на 28 червня у США на 93-му році життя помер Любомир Романків – український винахідник, науковець, меценат і діяч національної скаутської організації "Пласт". Про це повідомив український історик та пластун Юрій Юзич.

Романків був провідним науковцем у технологічній корпорації IBM, яка є найбільшим світовим виробником комп'ютерів. Українець є автором та співавтором понад 65 патентів. Про свої винаходи він говорив так: "Коли ви вмикаєте комп'ютер, починають працювати 7 моїх патентів, наберете одну букву – це ще 7 патентів".

Романків з командою ІВМ випустив перші у світі жорсткі диски, які й придбала компанія Apple і незабаром презентувала перший настільний комп’ютер.

"Тоді, коли наші імена зі Стівом Джобсом внесли до Зали національної слави у Вашингтоні, мене вітали буквально так: "Ти досягнув такої ж слави, як і Джобс". А мої колеги, які працювали зі мною, говорили мені: "Ти їм поясни, що якщо б ти не винайшов того диска, то Стів Джобс не мав би чим похвалитися і не увійшов би до Зали слави", - говорив Романків.

За свої досягнення Романків отримав нагороди, серед яких медаль Перкіна, медаль Вітторіо де Нора, відзнака пам'яті Морріса Н. Лібмана та звання Винахідника року.

Романків був не лише видатним науковцем, але й активним пластуном. Він протягом багатьох років обіймав посаду начального пластуна. Романків також був ініціатором та організатором багатьох пластових заходів, зокрема зборів, таборів та джемборі – традиційних скаутських злетів.

Нагадаємо, від початку 2024 року українським оборонцям вдалося знищити більш ніж 30 різних військових літаків росії. Про це повідомили в Страткомі ЗСУ.

Як писали "Ми-Україна" раніше, від моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, українське Міністерство оборони здійснило значний прогрес у модернізації свого снайперського арсеналу. Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Головне