У Румунії усунули від участі у виборах проросійського кандидата у президенти

У Румунії усунули від участі у виборах проросійського кандидата у президенти

У листопаді 2024 року в Румунії відбудеться перший тур президентських виборів, але кількість кандидатів несподівано зменшилася. Про це повідомило видання Reuters.

Верховний суд країни виключив зі списку проросійську ультраправу політикиню Діану Шошоаку, лідерку партії SOS Romania.

Конституційний суд Румунії розглянув юридичні претензії до шести кандидатур і прийняв заперечення лише проти Шошоаки, не надавши детальних пояснень свого рішення. Це викликало занепокоєння серед політиків різних спрямувань, які назвали такий крок безпрецедентною загрозою демократичним цінностям.

Сама Шошоака, відома своїми євроскептичними та ультранаціоналістичними поглядами, звинуватила США, ЄС та "євреїв" у спробі фальсифікації виборів. Варто зазначити, що півтора роки тому вона пропонувала анексувати частину українських територій, що призвело до ініціативи МЗС України щодо запровадження санкцій проти неї.

Вибори президента Румунії пройдуть у два тури 24 листопада та 8 грудня 2024 року. Хоча роль президента в країні переважно церемоніальна, він має важливі повноваження, зокрема у сфері зовнішньої політики та призначення суддів і прокурорів.

За попередніми опитуваннями, фаворитом першого туру є чинний прем'єр-міністр соціал-демократ Марчел Чолаку. Однак його потенційний суперник у другому турі поки що невідомий.

Вибори в Румунії, члені ЄС та НАТО, мають важливе значення для регіону, особливо з огляду на позицію країни щодо підтримки України.

Нагадаємо, Казахстан проводить всенародне голосування щодо будівництва першої в країні атомної електростанції. Референдум відбувається у неділю, 6 жовтня.

Як писали "Ми-Україна" раніше, на ТОТ України мають з’явитися народні дружини, які залучатимуть добровольців. Але окупаційна влада змушує місцеве населення долучитись.

Головне