У російському Якутську почалися масові протести після вбивства місцевого уродженцем Таджикистану

У російському Якутську почалися масові протести після вбивства місцевого уродженцем Таджикистану

У російському місті Якутськ почалися масові протести після вбивства 26-річного місцевого мешканця 18-річним уродженцем Таджикистану.

Як зазначається, на протести вийшло близько 500 осіб через вбивство, яке сталось напередодні.

У клубі "М'ята" підозрюваний вступив у конфлікт з іншим місцевим. Наступного дня місцевий, якого ображав підозрюваний, з'ясував адресу проживання свого кривдника. Він взяв із собою кілька приятелів і виїхав туди. Серед його приятелів був і 26-річний чоловік, який пізніше загинув.

Під час конфлікту троє осіб дістали ножові поранення. Один із них загинув у лікарні. Поліція встановила причетних осіб, і всіх учасників конфлікту затримали в понеділок, 22 січня. Підозрюваний перебуватиме під вартою щонайменше два місяці. Після цього з'явилися перші повідомленні про мітинг.

На місце проведення мітингу прибув заступник начальника поліції з охорони громадського порядку в республіканському управлінні МВС Олег Лебідь. Також правоохоронці почали перевіряти документи у протестувальників.

"Вбивцю затримано. Він такий самий громадянин росії, як ви. Ми його впіймали, буде слідство. Люди, чого зібралися?" - наголосив заступник начальника поліції.

Пізніше протест закінчився. У регіону пообіцяли посилити заходи безпеки та профілактики правопорушень. Це також стосується контролю за мігрантами, хоча як зазначив глава Республіки Айсен Ніколаєв, підозрюваний є громадянином рф, але народився у Таджикистані. Ніколаєв також заявив, що провокатори мітингів нібито перебувають, зокрема, за кордоном.

У середу, 24 січня, поліція Якутії попередила місцевих у мережі про те, що їм загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність за "участь у неузгоджених акціях". Людей закликали не піддаватись на провокації.

Міністерство зовнішніх зв'язків Якутії опублікувало відеозвернення голови таджицької громади Ході Оєва, у якому він закликав "не судити весь народ за однією людиною".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Республіці Башкортостані декілька тисяч людей вийшли на протести у зв'язку з судовим процесом проти місцевого активіста, якого звинувачують за доносом губернатора.

Головне